woensdag 9 januari 2008

Louang Phabang - 27 dec. tot 2 jan. - over aalmoezen, groene papaya

Hoewel we nog niet echt het gevoel hadden dat we ons hadden uitgeput, waren we na twee maand reizen even aan wat rust toe. Daarom verbleven we lekker lang in Louang Phabang, een aangenaam stadje aan de oever van de Mekong dat bruist van cultuur. Je kan er het best de sfeer opsnuiven door er uren rond te kuieren, of gewoon op een muurtje te zitten in een van de vele boeddhistische tempelcomplexen om de bezigheden van de monniken gade te slaan, te kijken naar de mensen die hun akkertjes bewerken of naar de spelende kinderen in de rivier.
















's Morgensvroeg rond 6u30 volgen de honderden monniken in Louang Phabang een vaste route door het stadje om aalmoezen op te halen. De bewoners van het stadje, maar ook mensen uit andere delen van het land die op 'bedevaart' zijn in Louang Phabang, zitten op hun knieen op de grond om een aalmoes (meestal gekookte rijst, maar ook fruit, koekjes of geld) in het mandje van de monniken te deponeren. Vermits er gemakkelijk meer dan duizend mensen op straat zitten die elk iets in het mandje van elke monnik willen gooien, geraken die mandjes al snel vol. Het mooie is dan dat de monniken wat ze zelf niet kunnen gebruiken in de mandjes van arme mensen gooien. Indrukwekkend om dit ritueel te bekijken.
Rond 17u30 zitten de monniken samen in de tempel om te bidden. Zeer rustgevend om achteraan in de tempel een tijdje mee te luisteren naar hun monotone gezangen.

In deze bruisende stad hebben we ook Oudjaar gevierd. Toevallig terechtgekomen op een quiz-muziek-eetavondje van Big Brother Mouse, een organisatie die educatieve boekjes maakt voor Laotiaanse kinderen die moeilijk toegang hebben tot onderwijs. Heel lekker gegeten en superleuke mensen ontmoet. Nadien nog een stapje verder gezet met 2 Duitse meisjes. In de achtertuin van een Filipijns-Laotiaans koppeltje gedanst op hiphop muziek afkomstig uit een veel te grote box en beerlao gedronken. Bij een eetstalletje blijven plakken van een huppelende ballonnen-kapotprikkende Laotiaanse schone in kerstman-kostuum. In de voortuin van een Laotiaanse hippie getokkeld op de snaren van een zelfgemaakte gitaar en lookwhisky gedronken. Zijn vrouwtje (bij wie we eerder die dag noodlesoep gegeten hadden) kon er niet mee lachen. 't Was de moeite!

Het Laotiaanse eten bevalt ons zo goed (behalve dan die tofu-schotel in Vang Viang) dat we in Louang Phabang Laotiaanse kookles gevolgd hebben. Een heel aantal gerechten, waaronder de typische 'green papaya salad', werden eerst gedemonstreerd en na een aantal demonstraties konden we dan zelf beginnen kokkerellen. Likkebaarden...












En ook Louang Phabang heeft haar eigen waterval. Een plonske in het bijhorende poeltje kon daarbij uiteraard niet ontbreken.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello!
Hier een nieuwtje uit bruhhe,
het ziet er echt allemaal te gek uit daar! Geniet ervan met volle teugen zouden we zeggen maar we zien dat jullie dat al doen! Ook de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Als jullie terug zijn gaan we daar eens op klinken é!
En op onze gezinsuitbereiding ook...want ja, het is weer zover!!!!!!!! Joehoe! Nu kunnen jullie echt niet lang meer achterblijven anders worden onze kleine spruitjes eenzaam op familiefeesten! Geniet daar nog met volle teugen, ik volg van hieruit ook hoe het jullie daar vergaat en mijmer.....kus kus! Bert Caroline en Arthur!